Rainforest Foods Organic Vegan Peruvian Cacao Powder 250g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kakao jest podstawą do produkcji czekolady. Jednak z drugiej strony jest to naprawdę niezwykłe pożywienie i może stanowić potężny i pyszny wkład w zdrową dietę. Zbyt długo zjawisko żywieniowe zostało zignorowane, ukryte za tłuszczem i cukrem przetworzonej czekolady. Jednak świadomość jego profilu żywieniowego rośnie, a coraz więcej osób umieszcza ten fantastyczny pokarm w centrum zdrowej diety. Rainforest Foods wykorzystuje Criollo Cacao, często określane jako "Queen of Cacao" ze względu na swoją wysoką jakość.
Sugerowany sposób użycia:
Zalecamy stosowanie proszku kakaowego jako składnika wielu produktów spożywczych, posyp go na wierzchu owsianki, użyj go jako składnika do pieczenia lub zmień go w napój. Przechowuj Cacao Powder w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
ELEMENTY ODŻYWCZE:
Rainforest Foods Cacao Powder przyczynia się do następujących korzyści zdrowotnych:
Funkcja mózgu i układ nerwowy
- normalna funkcja psychologiczna
- wsparcie systemu nerwowego
Kości, zęby i mięśnie
- utrzymanie kości i zębów
- normalna funkcja mięśni
Energia i zapobieganie zmęczeniu
- zmniejszenie zmęczenia i zmęczenia
- metabolizm energetyczny
Czekolada jest jedną z najbardziej ulubionych potraw na świecie. W ostatnich latach zdaliśmy sobie sprawę, że w swojej surowej postaci jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Theobroma cacao to małe, wiecznie zielone drzewo, które kwitnie w tropikalnym klimacie, głównie w Ameryce Południowej. Jego owoc dostarcza kakao (znane również jako kakao), podstawowego materiału używanego do produkcji czekolady. Chociaż przetworzona czekolada ma wysoką zawartość tłuszczu i cukru, samo Cacao nie jest niczym innym niż pożywienie.
Kakao jest dostępne w kilku postaciach, które stają się dostępne, gdy miazga w dojrzałych nasionach zostanie poddana fermentacji, a ziarna wysuszone. Jest to zatem bardzo naturalny, surowy produkt, w którym duża część składników odżywczych pozostaje nienaruszona.
Cacao jest wyjątkowo bogaty w flawonoidy przeciwutleniające - grupa flawonoidów kakao jest znana jako flawanole. Zawartość przeciwutleniaczy w żywności mierzy się w skali określanej jako ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych). W ten sposób Cacao jest jednym z najbardziej dostępnych pokarmów bogatych w przeciwutleniacze. Zawiera również szereg aminokwasów i składników odżywczych, dzięki którym kakao jest niezwykle cenną częścią zdrowej diety.
50% masy kakao składa się faktycznie z tłuszczów (oleinowych, stearynowych i palmitynowych). Jednak żaden z trzech zaangażowanych tłuszczy nie jest dla nas szkodliwy. Bardziej przetworzona czekolada może rzeczywiście mieć negatywny wpływ na cholesterol i tłuszcz w organizmie, przenoszony przez tłuszcze i cukry dodane później. Dzięki brakowi obróbki w celu usunięcia zawartości tłuszczu w ziarnach i śrutach zachowana jest optymalna ilość ich wartości odżywczych. Ziarna kakaowe i stalówki kakaowe są niemal najbardziej surową formą, w której można spożywać kakao. Proszek kakaowy jest nadal bardzo pożywny. Jednakże usunięto jego zawartość tłuszczu. Powoduje to nieco mniej odżywiania niż fasola, jako kompromis ze względu na niskotłuszczowy status.
Rainforest Foods Cacao jest produkowane przez producentów ekologicznych w Peru, przy użyciu najlepszej kakao Criollo, która jest również znana jako "królowa kakao".
Jest zbierany ręcznie jako strąki, które następnie są rozbijane i poddawane fermentacji. Miazga otaczająca fasolę fermentuje i ostatecznie ucieka jako ciecz, proces, który ma działanie chemiczne na ziarna, co zmniejsza ich gorycz. Ziarna są następnie myte przed suszeniem, obrane, a ich rdzenie ekstrahowane, rozbijane na kawałki lub "nibs".
Cacao is a small, evergreen tree called Theobroma cacao that grows in tropical climates. Our Cacao is of the Criollo variety, which is often called the ¿queen of Cacao due to its high quality. The Cacao fruit pods are grown organically in Peru, where they are harvested by hand. These are broken apart and the pulp surrounding the beans left to ferment and run away.
The fermentation not only removes the pulp but also reduces the beans bitterness. The beans are then cleaned, dried, roasted and peeled, before being ground into Cacao paste. This is pressed, separating it into Cacao butter and Cacao cake. The cake is ground finely into Cacao powder. Cacao is a versatile baking ingredient and a healthy addition to smoothies and desserts.
Product Information
Dietary & Lifestyle: Kosher, Lactose Free, Vegan, Oat Free, Yeast Free, Wheat Free, Organic, Vegetarian, Milk Free, Nut Free, Gluten Free, Egg Free, Sesame Free, Soya Free, Peanut Free, Sulphites Free, Shellfish Free, Mustard Free, Celery Free
Rainforest Foods Cacao Powder contributes to the following health benefits:
|
|
|
Brand
Brand Marketing
Since it began, Rainforest Foods' purpose has been to help people combine good nutrition with modern life. Realising that a return to time-rich living close to the land is just not possible, we have sourced a range of wholefoods whose exceptional nutritional richness can support modern lifestyles rather than forcing them to change. We look all around the world for these foods, and have them processed in a way that keeps as much nutrition as possible while making them convenient for you to use.
Some of our products are grown by people living and farming in a traditional manner. We choose suppliers that support these producers, their low-intensity production and their environmentally sustainable practices. Our foods are grown by organic methods, so their nutrition remains uncompromised by chemicals. Nature's Finest Foods ... it's what we do.
All Rainforest Foods products are certified Organic by the Soil Association, indicated by the Soil Association logo and the EU organic leaf symbol on our packaging. All Rainforest Foods products are certified as suitable for vegan use by The Vegan Society.
Rainforest Foods works with Rainforest Concern (charity no. 1028947) to conserve threatened forests; protecting endangered habitats; wildlife and indigenous peoples. For every pack sold, Rainforest Foods will fund the purchase of one square metre of cloud forest in Ecuador.
Storage
To keep this product fresh, squeeze the air out of the pack after use, reseal the zip and store in a cool, dark and dry place.
Preparation and Usage
Cacao powder is a versatile ingredient that can be added to many foods, used in baking, smoothies or in warm drinks. Consume two tablespoons per day.
Country of Origin
Peru
Country of Packing
UK
Manufacturer
Rainforest Foods
Sheffield
S25 3NQ
Other Information
Warning:
Cacao powder should not be seen as a substitute for a balanced, varied diet and a healthy lifestyle.
Nutrition
Ingredients
Organic Cacao Powder
Dietary Information
Suitable for Vegans
Organic
Free From:
Gluten Free
Dairy
Soya
Yeast
GMO
Nutritional Data
Typical Values | per 100g | |
---|---|---|
Energy kJ | 1472 | |
Energy kcal | 353 | |
Fat (g) | 11 | |
of which saturates (g) | 6.5 | |
Carbohydrates (g) | 20 | |
of which sugars (g) | 1.6 | |
Fibre (g) | 32 | |
Protein (g) | 27.6 | |
Salt (g) | 0 |